Zemaljski TV Sustavi

Zemaljska televizija?

Kako radi DVB-T | Digitalna zemaljska televizija?

DVB-T je oznaka za digital video broadcast – terrestrial što u prijevodu znači zemaljsko digitalno emitiranje video signala (uključujući i pripadajući audio signal).

Što je sve potrebno za DVB-T prijem?

Potrebna Vam je zemaljska antena bilo sobna ili vanjska te DVB-T prijemnik ili televizor sa već ugrađenim digitalnim tunerom. Spojite prijemnik/televizor sa antenom koaksijalnim kabelom, skenirajte TV kanale i spremni ste za gledanje digitalne televizije. Ako koristite vanjski DVB-T prijemnik, potrebno ga je povezati na televizor sa scart ili HDMI kabelom za prijenos slike i zvuka.

Primjeri spajanja DVB-T prijemnika:
  1. Najčešći način spajanja je scart kabelom.
  2. HDMI spojem.
  3. Ukoliko se radi o starijem TV prijemniku bez scart priključka (ili su svi scartovi već zauzeti), potreban je prijemnik sa RF modulatorom. Na prijemniku se odabere RF kanal, te se na TVu memorira isti TV kanal, tako imate potpunu DVB-T funkcionalnost i na starim televizorima.
Što znači MPEG2 ili MPEG4?

MPEG je oznaka za standard prijenos kombiniranog audio i video signala. Postoji više MPEG standarda, a nama su bitni:

MPEG-2 standard koji se koristi za prijenos slike u DVD ili DVB formatu. Koristi se i u satelitskom i zemaljskom prijenosu TV programa. U Hrvatskoj svi kanali standardne kvalitete se prenose u MPEG-2 sustavu, te za njihov prijem je dovoljan MPEG-2 prijemnik.

MPEG-4 standard je nešto napredniji i kompleksniji od MPEG2 sustava. Radi na principu veće kompresije. Koristi se u satelitskom i zemaljskom prijenosu, kao i za HD DVD i Blu-ray diskove. Sustav je pogodan za prijenos programa visoke kvalitete (HD). Neke zemlje poput Slovenije emitiraju i SD sadržaje u MPEG4 sustavu.

Što znači HD ili SD?

SD: Standard definition TV oznaka je za digitalnu televiziju standardne rezolucije. Emitira se u rezoluciji do 720×575 pixela.

HD: High definition u TV programu označava visoku rezoluciju ili visoku kvalitetu. Rezolucija HD prikaza doseže do 1920×1080 pixela (1080p). HD rezolucije su: 720p standardna HDTV rezolucija, 1080i (1440×1080) i 1080p (1920×1080) – full HD.

Što je MUX?

MUX ili multiplex označava skup TV kanala koji se emitiraju na jednoj frekvenciji. Uz oznaku MUX obično ide i slovna oznaka (A, B) što označava različite skupine TV kanala. Zamisao je da na MUX A bi trebali ići nacionalni TV kanali, MUXB komercijalne televizije sa nacionalnom koncesijom te na daljnjim bi trebale biti lokalne televizije.

Koji se TV kanali mogu gledati u digitalnoj tehnici?

Ovisi o području gdje živite te koje signale hvatate, tako varira i broj TV kanala.
Hrvatski TV kanali: HRT1, HRT2, RTL TV, NOVA TV (MPEG2 SD)…
Hrvatski HD TV kanali: HDTV promo (MPEG4 HD)
Slovenski TV kanali (samo u područjima gdje možete uhvatiti signal iz Slovenije): SLO1, SLO2, SLO3, POP TV, KANALA, VIASAT3, TV PIKA, RTS, SLO M (MPEG4)
Mađarski TV kanali (samo u područjima gdje možete uhvatiti signal iz Mađarske): m1 HD, m2 HD, DunaTVHD, Autonomia, RTL Klub, TV2, Euronews EN, EuronewsFR, Euronews GER (MPEG4)
Austrijski TV kanali (samo u područjima gdje možete uhvatiti signal iz Austrije): Plus 4, 3 sat, ORF Sport plus, Servus TV, ORF1, ORF2St, ORF2B, ATV (MPEG2) USB konekcija

Slobodna ili free-to-air (FTA) zemaljska televizija odnosi se na distribuciju digitalne televizije i pratećih servisa bez dodatne naknade.

Plaćena ili PAY zemaljska televizija odnosi se na distribuciju digitalne televizije i pratećih servisa sa naknadom, odnosno uz uvjetovani pristup servisima.

Neki DVB-T prijemnici imaju USB konektor za spajanje USB memorija. USB memorija se obično koristi za:
  1. Reprodukciju raznog multimedijalnog sadržaja. Za reprodukciju video formata, mp3 glazbenih zapisa ili prikaz fotografija. Podrška za titlove znači da ćete uz učitani film moći učitati i odgovarajuće titlove. Postoje dvije vrste titlova: SUB i SRT, većina prijemnika koji podržavaju čitanje titlova podržavaju SRT titlove. Većinom je potrebno titl datoteku preimenovati da se zove identično kao i naziv filma (osim ekstenzije) npr. Film: Avatar.avi titl: Avatar.srt
  2. Neki prijemnici USB konekciju koriste i za PVR funkcije snimanja.
Što znači PVR?

PVR je oznaka za Personal Video Recorder (Video snimač). Označava mogućnost snimanja na neki od medija. Kod DVB-T prijemnika je to najčešće USB memorija (USB stick ili USB vanjski disk). Kod spajanja vanjskih diskova na prijemnika, preporuka je da ti diskovi imaju svoj vlastiti izvor napajanja, tako osiguravate veću stabilnost rada.

Što je DivX?

DivX je popularan način kodiranja video zapisa. Neki prijemnici čitaju DivX zapise, što znači da više za gledanje tih filmova nije potrebno računalo niti specijalizirani player, nego ih možete gledati i preko DVB-T prijemnika.

zemaljska televizija

INSTALACIJA OPREME?

Da bi sami izvršili instalaciju antenske zemaljske opreme i omogućili da sve to pravilno radi trebali bi imati nekakvo predznanje o antenistici i elektroinstalacijama i ujedno posjedovati određene alate zajedno sa mjernim instrumentom. Dali se želite upuštati u samoinstalaciju,na vama je.

Moramo naglasiti da kod zemaljskog prijema TV signala za razliku od onog prenošenjem satelitskim putem,instalacija nije toliko složena ali za 100% pravilan rad ipak je instalaciju bolje prepustiti stručnim osobama.

Stoga vas savjetujemo da instalaciju prepustite stručnim osobama!

Naši tehničari sa dugogodišnjim iskustvom i stručnošću izvršiti će instalaciju antenske zemaljske opreme i na najzahtjevnijim mjestima i lokacijama kao i zajedničkim sustavima zgrada. Također vam možemo pružiti servis i održavanje sustava te u najbržem mogućem roku ukloniti kvar ako je do njega došlo.

Kod nas također možete naručiti i kupiti antensku zemaljsku opremu od renomiranih proizvođača sukladno vašim potrebama i očekivanjima.

Obratite nam se s povjerenjem!