Smart televizori

Smart TV ili „Pametan TV“?

Što je zapravo Smart TV?

Smart TV ili “Pametan TV” je televizor koji ima pristup internetu putem posebnih aplikacija, a koje mogu uključivati i otvoreni internet pretraživač kojim možete pristupiti bilo kojoj stranici. Smart TV modeli posjeduju i mogućnost reprodukcije različitih audio, video i slikovnih materijala bilo putem memorija i tvrdih diskova koje možete spojiti putem USB sučelja na televizor, bilo putem lokalne kućne mreže (LAN) gdje pristupate podacima koji su pohranjeni na računalu ili kućnom serveru (NAS).

Ukoliko posjedujete mobilni telefon nove generacije (smartphone) ili tablet računalo, putem specifičnih aplikacija možete upravljati televizorom kao i s originalnim daljinskim upravljačem, ponekad i naprednije – virtualna tipkovnica na zaslonu mobitela olakšati će unos teksta pa će i pretraživanje interneta i ispunjavanje formi biti jednostavnije.

Je li veličina važna?

Unatoč dolasku 3D-a, interneta i raznih mogućnosti upravljanja, kod odabira televizora važan kriterij i dalje ostaje – njegova veličina. HDTV je svojim dolaskom približio dojam kino dvorane velikim dijagonalama ekrana, a koje su značajno veće od onih koje smo gledali na CRT televizorima. Imati ekran dijagonale veće od jednog metra danas više nije luksuz već normalna pojava.

SMART TV - veličina

Kod novih televizora – oni su namijenjeni prikazivanju materijala visoke rezolucije (HD), a kada se tako detaljna slika prikazuje, ona jednostavno poziva gledatelja da joj se približi kako bi mogao vidjeti sve detalje. Obzirom da je HD materijala sve više, te da se može i TV program polako pratiti u HD rezoluciji, kada dvojite između dvije dijagonale i ukoliko imate prostora u dnevnom boravku – odaberite veću dijagonalu. Zašto?

Za početak – 4:3 format se i dalje emitira na mnogo programa pa ako ga “suzite” da bude proporcionalan, slika neće prekrivati čitav ekran i biti će manja.  Zatim, zbog toga što mi možemo razabrati više detalja kada se približimo promatranom objektu, slika HD rezolucije se iz veće udaljenosti može doimati poput one standardne rezolucije, stoga je potrebno ili smanjiti udaljenost ili povećati dijagonalu.

Brzina Interneta
Kolika je brzina veze potrebna za normalno funkcioniranje Smart TV-a?

Ako želite u potpunosti iskoristiti potencijal svog pametnog televizora i pritom gledati razne audio-video sadržaje, ili koristiti Skype za video pozive, preporučena je minimalna brzina od 2 mb. Stoga u RH ne bi trebali imati problema, obzirom da je prosječna brzina wireless mreže 4 mb.

Ono što je bitno za napomenuti je kako za aktivno korištenje svih funkcija Smart televizora preporučujemo uzeti FLAT (neograničeni) promet na internetu kod svog internet operatera.

Obratite nam se!

U svijetu digitalne tehnologije pratimo nove trendove i dostignuća te time osiguravamo našim korisnicima stručne savijete, pomoć pri odabiru SMART TV-a u smislu omjera ponude, kvalitete i cijene, pomoć pri odabiru dodatne opreme kao i instalaciju iste, kućne infrastrukturne izgradnje, pravilno postavljanje TV-a, programiranje, podešavanje i educiranje, servisiranje i održavanje.